Установка соління сирного зерна призначена для відділення несолоної сироватки, соління сирного зерна розсолом в потоці, подачі зерна на заповнення сирних форм.
Основні технічні дані і характеристики:
Продуктивність, т/год:
- по відкачці суміші сирного зерна з сироваткою з ванн - 30
- по сироватці з зерном - 13
- по сирному зерну - 5,5
Номинальна напруга - V/Hz 380/50
Габаритні розміри, не більше, мм:
- довжина - 6500
- ширина - 3300
- висота - 3200
Маса, не більше, кг – 4000
Матеріал виготовлення - нержавіюча сталь марки AISI 304 (12Х18Н9Т, 12Х18Н10Т)
Принцип роботи установки:
Установка розроблена для часткової посолки сирного зерна в потоці. Сироватка з зерном проходить через спеціальний розділювач сироватки, де сироватка повністю відбирається, а зерно надходить у пристрій, де в потоці солиться розсолом (із суворо регламентуємою концентрацією і температурою), до досягнення необхідного відсотка солі. Далі здійснюється розділення розсолу від зерна і подача зерна на формування.
Перфорація і розміри фільтруючих елементів дозволяють максимально виключити втрати сирного зерна при забезпеченні необхідної продуктивності. Комплектація установки дозволяє автоматично регулювати і підтримувати в заданому режимі концентрацію і температуру розсолу.
Переваги установки:
- проста, безпечна конструкція, зручна в обслуговуванні;
- невеликий термін окупності;
- невелика виробнича площа для розташування;
- автоматизація технологічних параметрів;
- інтегрування до будь-якого рівня механизації і автоматизації;
Соління - одна из основних технологічних операцій у виробництві сиру. Підвищена доза кухонної солі в зерні здійснює інгібуючу дію на ріст мікрофлори заквасочних культур, а недостатня кількість - негативно позначається на його якості, призводить до серйозних вад.
Часткове соління сиру в зерні дозволяє досягнути більш рівномірного розподілу солі в сирі і активно впливати на якість отримуваного продукту. Не застосовуючи часткове соління в зерні, сироробне підприємство може втрачати до 30–50 % солоної сироватки. Переробляти солону сироватку досить складно і не рентабельно, - потрібна попередня демінералізація (процес досить вартісний), на відгодівлю худобі вона теж не придатна. Не маючи функціонального обладнання (особливо на невеликих підприємствах), солону сироватку не переробляють, а це втрата додаткового прибутку.
Переваги соління сиру в зерні:
- скорочення часу соління в солильному басейні (орієнтовно в два рази), збільшення його пропускної спроможності;
- економія солі;
- економія витрат холоду;
- відсутність солоної сироватки;
- можливість контролювати вміст солі в сирі з точністю до 0,1%;
- стабільна ступінь соління (автоматичне підтримання температури, концентрації, рН розсолу);
- додатковий прибуток за рахунок збереження солодкої сироватки та її подальшої переробки.