Пастеризаційно-охолоджувальна установка - обладнання, яке використовується для пастеризації і наступного охолодження рідких харчових продуктів в закритому безперервному потоці, при автоматичному контролі процесу, забезпечуючи високі санітарно-гігієнічні умови виробництва.
Пастеризація здійснюється для знищення хвороботворних мікроорганізмів, ефективність її залежить від температури і тривалості нагрівання продукту.
Для різних видів молочних продуктів режими пастеризації різняться і обумовлені знищенням мікрофлори і технологічними властивостями, які необхідно надати молочним продуктам.
Основні вузли установки:
- пластинчастий теплообмінний апарат (складається із секцій: регенерації ן, регенерації ‖, пастеризації, охолодження)
- система підготовки гарячої води
- приймальний бак
- пульт керування
- витримувач трубчастий
- насос продукту
- комплект сполучних трубопроводів і арматури
- комплект контрольних і регулюючих приладів
Переваги використання пластинчастих теплообмінних апаратів:
- невисокі показники енергоспоживання
- висока ефективність обробки продукту
- компактні габаритні розміри
- можливість включення в систему сепаратора і гомогенізатора
- автоматичний контроль і регулювання процесу пастеризації
- повернення продукту на перепастеризацію, у випадку пониження температури пастеризації можливість підключення до СIР-станції.