Охолоджувально-кристалізаційні установки призначені для миттєвого охолодження у вакуумі та наступної кристалізації згущеної молочної сироватки, що виходить з Вакуум-випарної установки і призначеної для подальшого висушування в сушильній установці розпилювального типу.

Охолоджувально-кристалізаційна установка складається з двох самостійно працюючих виробів:

  • Установка вакуумного охолодження.
  • Станція кристалізації.

 

Охолодження молочної сироватки - це один з основних процесів, що впливають на кристалізацію в ній лактози. Розміри і кількість кристалів лактози в концентраті сироватки можна регулювати за допомогою декількох технологічних прийомів: ступеня пересичення водного розчину лактози, швидкості охолодження, механічного перемішування, внесення затравки, що сприяє утворенню центрів кристалізації лактози.

Управління процесом кристалізації здійснюється через сенсорний монітор, за заданим алгоритмом, з дотриманням необхідного режиму охолодження і градієнта температур.

Система автоматизації побудована на базі програмованого логічного контролера.

Кількість і обсяг ємностей залежать від обсягу сироватки, що переробляється, і потужностей обладнання, задіяного в технологічному процесі.

Фахівці інжинірингової групи ПрАТ "Калинівський машинобудівний завод" готові виконати необхідні технологічні розрахунки та підбір обладнання, необхідного для переробки наявної сироватки.

 

Установка вакуумного охолодження продуктивністю 3-5-7 т/год.

Вакуумний охолоджувач призначений для миттєвого охолодження сироватки після процесу згущення в випарному апараті. Процес охолодження відбувається внаслідок адиабатного скипання концентрату сироватки у всьому обсязі. Проводиться за рахунок однократного циклу охолодження. Процес протікає під тиском нижче атмосферного. Тиск, необхідний для роботи установки, створюється і підтримується за допомогою вакуумного насоса і концентрації вторинного пару на поверхнях трубчастого конденсатора. Конденсат з конденсатора відкачується насосом конденсату і виводиться з системи. Охолоджений продукт з охолоджувача, продуктовим насосом направляється для подальшої обробки. Вакуумний охолоджувач обладнаний миючою головкою. Вся система змонтована на несучій рамі.

Матеріал для виготовлення установки - н/ж сталь AISI 304
Продуктивність по концентрату - до 3-5-7 м3
Діапазон охолодження концентрату - 50°-33°С
Температура оборотної води, не більше - 25°С
Витрата оборотної води - 9 м3
Встановлена потужність - 7,5 кВт

Детальніше...

Станція кристалізації може складатися з одного або декількох ємностей-кристалізаторів, керованих автономно. Кристалізатор - це ізольована ємність, оснащена спеціальною сорочкою і мішалкою особливої ​​конструкції, завдяки якій кристали лактози утримуються в підвішеному стані протягом усього технологічного процесу. В якості приводу рамної мішалки використовується мотор-редуктор, двигун якого підключений через частотний перетворювач, який керує швидкістю обертання мішалки і забезпечує її реверс.

Будова і принцип роботи станції кристалізації.

Установка складається з кристалізаторів (в необхідній кількості), ємності зворотньої крижаної води, вузлів обв'язки. Працює в ланцюжку: Вакуум-випарна установка - Вакуумний охолоджувач, Станція кристалізації, резервуари Сушильної установки.

Згущена до необхідної концентрації, сироватка з ВВУ подається в Вакуумний Охолоджувач, де охолоджується і надходить у Станцію кристалізації. Вакуумний охолоджувач працює синхронно з ВВУ, кристалізатори заповнюються почергово, регламентований час.

Детальніше...

© ПрАТ "Калинівский машинобудівний завод" 2011-2023